Informatie

Bestuur

Het bestuur van O.H.D. Festglede ziet er als volgt uit:

Voorzitter:
Harm Brouwers

Penningmeester:
Bram Röttgering

Secretaris:
Wybe Sijbers
+31 6 42067780
ahdfestglede@gmail.com


Postadres bestuur Festglede:
Duitsepoort 12
6221
VA Maastricht

Over Festglede

Festglede is een heerendispuut dat zich van andere disputen onderscheidt door haar unieke combinatie van relaxedheid en dispuuttradities. Festglede is naast een dispuut namelijk ook een echte vriendengroep. De wensen en voorkeuren van de individuele leden staan dan ook hoog in het vaandel. In de praktijk betekent dit dat naast een aantal traditioneel, jaarlijks terugkomende activiteiten, we wekelijks als groep beslissen wat we aan activiteiten willen doen zonder dat er al te veel vaststaat. Bij jaarlijks terugkomende activiteiten valt te denken aan weekendjes, Adje Kratje, Vader/Moeder-zoondag, Oud en Nieuw en onze verschillende feesten en vakanties.

Overige activiteiten die we op woensdagavond, onze wekelijkse dispuutavond, ondernemen, zijn bijvoorbeeld zaalvoetballen, borrelen met andere disputen, een game-night of voetbal kijken onder het genot van een biertje bij Familia, onze stamkroeg.
Een dispuut maakt een belangrijk deel uit van je studententijd. Toch vindt Festglede het belangrijk dat haar leden zich ook op andere gebieden kunnen en willen ontplooien. Sinds haar oprichting zijn de heeren van Festglede naast hun dispuut op tal van terreinen actief geweest. Binnen KoKo hebben onze dispuutgenoten in verschillende commissies gezeten zoals de CieAIE, Ik-Cie, IC en Na-IC, Inky, LuCie, CtB en ook in het DB. Ook tijdens de INKOM en beide Intro’s is Festglede traditioneel goed vertegenwoordigd.
Naast commissies binnen KoKo hebben een aantal van onze leden in verschillende besturen en commissies gezeten zoals de WGI (Werkgroep Inkom), JiB (Jurist in Bedrijf), het MMSRC (Maastricht Medical Student Research Conference), First Maastricht (Study Association), ESN (Erasmus Student Network), 3MA (Study Association) en de SEC (Studenten Evaluatie Commissie).

Toch is Festglede bovenal een vriendengroep. Het belangrijkste binnen Festglede is bovenal het samen een biertje drinken, relaxt gamen en naar de kroeg gaan. Nieuwe lichtingen worden na hun A-tijd over het algemeen gemakkelijk opgenomen en maken snel deel uit van deze unieke vriendengroep.

Geschiedenis van Festglede

De oorsprong van Festglede ligt in Bree, de na-intro van studentenvereniging KoKo 1997. Doordat Paul, Robbert-Jan, Jiri, Thijs en Bart wel tot in de kleine uurtjes aan het feesten waren, werd het al snel duidelijk dat dit kleine groepje eerstejaars een instelling had die hen onderscheidde van alle anderen en al snel werd besloten om een jaarclub op te richten. De naam van de jaarclub werd de zondagavond van de na-intro bedacht. De ‘Ko-missie ter Bevordering van de Feestvreugde’ was een feit.

Het academisch jaar vorderde evenals de onderlinge contacten binnen de Ko-missie. De bevorderaars van de feestvreugde vonden echter de naam van de jaarclub weinig pakkend. Aldus werd er gebrainstormd over een betere naam en het resultaat was Festglede, het Noorse woord voor feestvreugde.
Na enkele maanden besloten de heren van Festglede om de genootschap-status aan te vragen. Na de aanvraag middels een brief aan de DiRa kregen zij de genootschapstatus toegewezen op 5 mei 1998. Om dit te vieren werd het ‘Fødselfeest’ (Geboortefeest) georganiseerd. Toen Festglede haar genootschapstatus had verworven was het verkrijgen van de dispuutstatus de logische volgende stap. Borrelen met andere disputen, het organiseren van verschillende activiteiten en veel aanwezig zijn op de kroeg leidden uiteindelijk tot het verkrijgen van de dispuutstatus tijdens ons dispuutwordingsfeest op 12 juni 2001. Daarop volgde een fantastisch gala voor familie en vrienden in de grotten van Kanne.

De afgelopen jaren is Festglede druk bezig geweest zich te onderscheiden van de andere disputen. Door het organiseren van feesten, borrels en vele KoKo-activiteiten, het zitting nemen in verschillende commissies, maar vooral door de unieke combinatie van relaxedheid en dispuuttradities hebben wij, de heeren van Festglede, ons eigen plekje binnen SV KoKo weten te vinden.
In de afgelopen periode hebben nieuwe lichtingen zich aangediend en zijn de oudere lichtingen lid geworden van onze oud-leden vereniging. Een nieuwe generatie Festglede-mannen is naar voren getreden en zal er voor zorgen dat Festglede zich blijft ontwikkelen.

In 2021 heeft Festglede haar vierde Lustrum gevierd ter ere van haar 20-jarig bestaan, met een reis naar het o zo schone Carvoeiro. In de komende jaren zal Festglede zich blijven inzetten om de feestvreugde te bevorderen, onderling, maar ook binnen de bruisende studentenstad Maastricht.